kuhar, Praktični dio u školovanju za kuhara
Priče iz šanka i kuhinje

Kako izgleda i kako je izgledao praktični dio u školovanju za kuhara?

Praksa za kuhara

Moramo priznati kako je danas, a i iz godine u godinu sve manja potražnja za strukovnim zanimanjima, pa u tu statistiku manjim djelom spadaju i kuhari. Kažem manjim dijelom iz razloga što kuhari mogu imati dobru plaću, na toplom su, nisu gladni pa se dosta djece i odluči za zanimanje kuhara, a koji su problemi s kojima se ugostitelji susreću sa novo pečenim kuharima i praktikantima pročitajte u nastavku.

Kako je izgledao praktični dio?

Dok sam se ja školovao za kuhara, u Obrtničkoj školi u Požegi u dvije generacije je uveden eksperimentalno model školovanja u stilu tjedan škole, tjedan prakse.
Znači u školi smo tjedan dana imali teoriju, a drugi tjedan smo imali obaveznu praksu u restoranu koja je bila obaveznih 8 sati, kaljenja, muke i suza da bismo postali kuhari.
Prve godine školovanja gulimo krumpire, luk, čistimo lignje, peremo suđe. Druge godine već se malo napreduje i dolazimo do doticaja sa obradom mesa, skladištenjem i čuvanjem mesa tu i tamo promješamo koje jelo i to je to.
Treća godina školovanja je već kuhanje, roštilj i ozbilniji kuhinjski poslovi gdje se dobivaju određene obaveze oko kojih treba voditi brigu.
Ovim načinom se stječe prije svega odgovornost prema radu te se tu pokazuje tko ima kolike ambicije jer polazi cijeli postupak u kuhinji praktički od pomoćnika do kuhara koji ima odgovornost i obavezu prema poslu kao da je pravi.
I da djeco nisam bio plaćen niti kune u te tri godine! Znali smo dobiti po 100 kn od šefa restorana kad je bilo posla, a sve jedno smo davali sve od sebe kao da nam je pravi posao.

Podrži nas

Kako izgleda sada praksa za kuhara?

Danas ovisno od škole do škole, no najčešće budući kuhari imaju 4 dana škole i jedan dan praktične nastave u restoranu. Sada se postavlja pitanje kako oni mogu nešto naučiti u tom jednom danu tjedno u restoranu?
Absolutno ništa! Osim možda onih naj ambicioznijih koji su spremni doći i vikendom odraditi nešto pa i zaraditi jer se danas praktična nastava plaća te tako steći iskustvo koje će im dobro doći u budućnosti. No, jako je puno onih koji praksu za kuhara odrađuju samo da odrade, a što se dalje događa pročitajte u nastavku.

Što se sada događa kada praktikanti uđu kuhinju?

Prvi dan prakse me praktikant upita kad će dobiti novac za praksu! Pazi ti njega ne zna ni ruke oprati, a već pita za plaću.
Dam mu guliti krumpir on meni kaže da on ide za kuhara ne za pomoćnog i što da mu čovjek napravi? Kako mu objasniti da on mora prvo biti nitko i ništa? Samo iz razloga što će danas sutra biti kuhar i imati ispod sebe pomoćne radnike te da bi on trebao znati kako se osjećaju ti pomoćni radnici i koliko mogu odraditi, a to ne možeš znati osim ako nisi doživio isto.
Onda bih htio navesti još jednu anegdotu koja mi se nedavno dogodila, naime imao sa završenog kuhara koji je specijalizirao nacionalnu kuhinju te je morao odraditi 96 sati praktičnog dijela vezanog za nacionalnu kuhinju.

Prvi dan na razgovoru taj 21 godišnjak pun entuzijazma, grize, vidim po njemu da je željan učenja i sve ga zanima. Trenutno je nezaposlen, ali ima par sezona iza sebe na moru pa pretpostavljam da zna raditi, jer sezonu tko odradi taj je majstor. Pita me odmah za posao ako bi mogao dobiti poslije prakse, a moj odgovor je vidjeti ćemo kako radiš pa ćemo se dogovoriti.
I tako sve dok ne dođemo u kuhinju i onda uslijedi razočaranje.
Dam mu zadatak, jer ipak je on završeni kuhar, da radi 150 gramske pljeskavice od 4 kg mesa i on to radi 3 puna sata! Halo! Tri sata! Kad sam mu rekao da to treba biti gotovo za pola sata, on se uvrijedio.
Idući dan, rekao sam mu da skuha sarmu tj. pripremi sarmu za idući dan po svom ukusu jer je to ipak nacionalno jelo i da pokaže za što se specijalizirao. Znači priprema mesa za motanje sarme i naravno motanje, a on meni odgovara kako on to ne zna raditi.
I naravno napravio sam ja smjesu i krenuo motati. Pozovem ga da dođe i da se primi kupusa te gledajući mene uči kako se radi. Nakon toga dobivam odgovor da mu smrdi kupus.
Nakon toga idućih par dana se ne javlja na telefon i ne dolazi na praksu, da bi se peti dan javio i zamolio da li mu mogu potpisati praksu. Kako da ja njemu to napravim, kako da ga pustim da dobije diplomu kuhara specijaliste i prodaje priče drugim poslodavcima po restoranima za ono što nije, kad je neodgovoran, neambiciozan i gadi mu se hrana. Kako to može biti jedan kuhar specijalista!

Podrži nas
Karlo
Tko je Karlo? Pa on je osoba kojoj, kada sjedne u vaš lokal niti jedan detalj ne promakne i kao takav on je izvrsna osoba da ocjeni vaš lokal.

One Reply to “Kako izgleda i kako je izgledao praktični dio u školovanju za kuhara?

A da nešto komentiraš?